Türk usulünce pişirilen kahve dikkat ister, özen ister, bazı kurallara uymayı gerektirir. Eğer kahvenin köpüğü çatlamışsa, hiç yoksa veya fincanın bir kenarına yarım ay şeklinde toplanmışsa, kahve usulünce pişirilmemiş demektir.
Peki nedir tam usulü? Türk kahvesi bakır cezvede pişirilmeli. Mümkünse 1 veya 2 fincanlık ölçüye göre hazırlanmalı. Mangal ateşi bulamazsınız ama ocağın en küçük gözünde ve en kısık ateşte pişmeli. Önce cezveye fincan ölçüsü ile soğuk su konulur.
Fincan başına tepeleme 1 kahve kaşığı Türk kahvesi ve arzuya göre şeker ilave edilir. Cezve kısık ateşe oturtulup tahtadan yapılmış kahve kaşığı ile bir kez karıştırılıp pişmeye bırakılır. Sürekli takip edilir ve köpüğü kabarmaya başlayınca hemen fincanların yarısına kadar eşit olacak şekilde paylaştırılır. Tekrar ocağa konup bir kez daha hafiften kabartılıp fincanlara eklenir.
Bu yöntemle pişen Türk kahvesi köpüklü ve içimi lezzetli olur. Hızlı ateş, metal kaşık, sıcak su gibi detaylar önemlidir ve kahvenin köpüğünü keser.
Lezzet dünyamızda çok önemli bir yeri olan kahveye ve kendi kahve kültürümüze sahip çıkalım diyor, bir fincan köpüklü kahveyle güne başlamanızı öneriyorum. Afiyet olsun.
Kahvenin tazeliği için:
Taze kavrulmuş Türk kahvesini satın aldıktan sonra ağzı sıkıca kapanan bir cam kavanozda muhafaza edin. Kahvenin taze kalması için nem almaması önemlidir. Bu nedenle kahve kavanozuna ıslak kaşık batırmayın. Hafif nemlenmişse, nemini alması için kahve kavanozuna 1 kesme şeker atın.
afiyet bal şeker olsun...